Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνου
Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας
διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνου; Evaluation of the
antioxidant capacity of various wild herbs from the area of Rethymno Στην
παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα των άγριων βοτάνων Σκορπίδι
(Asplenium Ceterach), Ρούσκος (Ruscus Aculeatus), Κράταιγος (Crataegus
Monogyna), Αλαδανιά (Cistus Creticus), Κυπαρισσάκι (Micromeria Juliana) και
Σπαθόχορτο (Hypericum Triquetrifolium), ώστε να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική
τους ικανότητα. Χρησιμοποιήθηκαν τα εκχυλίσματα βοτάνων σε μεθανόλη και
εφαρμόσθηκαν οι μέθοδοι α) Folin Ciocalteu για τον προσδιορισμό του ολικού
φαινολικού περιεχομένου, β) DPPH για τον προσδιορισμό της ικανότητας
εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών και γ) FRAP για τον προσδιορισμό αναγωγικής
ικανότητας. Το ολικό φαινολικό περιεχόμενο φάνηκε να είναι υψηλότερο στο
σκορπίδι και το σπαθόχορτο ενώ ακολουθούν η αλαδανιά, ο κράταιγος και τέλος το
κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Η ικανότητα εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών ήταν
μεγαλύτερη στην αλαδανιά, ακολουθούν ο κράταιγος, το σπαθόχορτο, το κυπαρισσάκι
ενώ χαμηλότερη ήταν στο σκορπίδι και το ρούσκο. Η αναγωγική ικανότητα ήταν
υψηλότερη στο σπαθόχορτο, ακολουθούν ο κράταιγος, το σκορπίδι, η αλαδανιά και
τελευταία το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω
αποτελέσματα φαίνεται ότι τα άγρια φυτά της Κρήτης, και ιδιαίτερα το σπαθόχορτο,
ο κράταιγος, η αλαδανιά και το σκορπίδι, αποτελούν σημαντικές πηγές φαινολικών
αντιοξειδωτικών για τη διατροφή του ανθρώπου.; The objective of the present
study was to assess the antioxidant activity of the wild herbs Rustyback
(Asplenium Ceterach), Butcher’s Broom (Ruscus Aculeatus), Hawthorn (Crataegus
Monogyna), Pink Rock-Rose (Cistus Creticus), Savory (Micromeria Juliana) and St.
John’s Wort (Hypericum Triquetrifolium). Methanol extracts of the plants were
prepared and tested via methods a) Folin Ciocalteu for the determination of
total phenolic content, b) DPPH for the determination of the antioxidant
activity and c) FRAP for the determination of the antioxidant power. The total
phenolic content was shown to be higher in rustyback and St. John’s wort
followed by pink rock-rose, hawthorn, savory and butcher’s broom. The
free-radical scavenging ability was higher in pink rock-rose followed by
hawthorn, St. John’s wort, savory, and lower in rustyback and butcher’s broom.
The antioxidant power was found to be higher in St. John’s wort, followed by
hawthorn, rustyback, pink rock-rose, savory and butcher’s broom. Thus, it seems
that wild plants of Crete, especially St. John’s wort, hawthorn, pink rock-rose
and rustyback, are important sources of phenolic antioxidants in human diet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου